VORES KÆRLIGHED

vores håndværk

SMAGEN TÆLLER

GODE RÅD: HVORDAN SMAGER MAN PÅ ØL, OG HVAD PASSER ØL TIL

- SE PÅ ØLLET I GLASSET
- DUFT TIL ØLLETS BOQUET
- SMAG OG FØL ØLLETS KROP I MUNDEN

ØLSMAGNING

SKÆNK

Ophældningen afgør skumkronen og dermed øllets udseende. Tip glasset 20-45 grader, når du hælder op, og lad først øllet falde mod bunden i en tynd stråle. Når en passende mængde skum er dannet, hældes op langs siden. Tyskere, tjekker og hollændere foretrækker et højt skum – englændere et strøget skum. En tommelfingerregel er, at skummet skal være et par centimeter. Hæld ikke op til kanten, men giv plads til, at øllets aroma kan samles i glassets top.

SE

Vi spiser og drikker med øjnene. Derfor giver øjnene os den første oplevelse af øllet. Er det strågult, nøddebrunt eller kaffesort? Og hvordan er skumkronen? Hold øllet op imod lyset og vurder dets farve, klarhed, skum og livlighed.

SLYNG

Slyng øllet i glasset, så der frigives aroma, og du får mulighed for at vurdere øllets skum.

DUFT

Hold øllet op til næsen og snus med næsen. Dufter det af humle og blomster, krydderier, nødder eller frugt og bær? Og genkender du duften af frugter som æble, blomme eller citron?

SMAG

Vi spiser og drikker med øjnene. Derfor giver øjnene os den første oplevelse af øllet. Er det strågult, nøddebrunt eller kaffesort? Og hvordan er skumkSæt glasset til munden, og smag øllet. Genfinder du aromaerne fra duften, eller finder du nu aromaer af korn, malt og nødder eller andre frugter og bær? Opvarmningen og kulsyrefrigivelsen i munden giver os endnu en oplevelse af aromaerne, idet lugtesansen også opfatter aromaer via næsehulen ad bagvejen op gennem svælget. Med tungen smages øllets syrlighed, sødme og bitterhed. Øllets bitterhed er afgørende for oplevelsen af en øl. Sødme smages forrest på tungen, bitterhed bagest. I en ølsmagning skal øl derfor altid drikkes og ikke spyttes ud.ronen? Hold øllet op imod lyset og vurder dets farve, klarhed, skum og livlighed.

SKÅL

Det er med øl som med kærlighed. Den er altid bedst, når du oplever den med andre. Øl er en social drik og derfor altid bedst i godt selskab og rare omgivelser.

ØL OG MAD - GODE RÅD

  • Lær dig at elske bitterhed
  • Kog ikke øllet
  • Brug øl med måde
  • Langtidsstegning med øl er godt
  • Brug øl til marinader og til sprængning af grønsager
  • Undgå at bruge vin i mad, der skal serveres øl til
  • Match øl og smagen af de andre ingredienser
  • At bage med øl er godt
  • Brug øl i tilbehør
  • Tænk let og lyst øl til let og frisk mad
  • Tænk tungt og fyldig øl kraftige smagfulde retter
  • Overskudsøl skal drikkes
  • Vær diskret
  • Hav det sjovt

ELSK
ØLLET
OG DETS
EVNER